Kaotična dirka di Grassiju

Kaotična dirka di Grassiju

Brazilec je z Abtom osvojil zmago na drugi letošnji dirki v Putrajayi v Maleziji.

08.11.2015 13:38 , Artur Švarc

A do zmage v Putrajayi je di Grassi prišel preko težav šestih dirkačev, ki so že bili pred nim. Prva žrtev težav je bil Sarrazin, ki je moral štartati iz boksov, potem ko se njegov avto sploh ni premaknil s štartne črte v krog za ogrevanje. Najboljši na kvalifikacijah, Buemi, je po štartu hitro nabral nekaj prednosti pred Duvalom, po petih krogih pa je prišel na stezo varnostni avto zaradi trčenja Tuveya, ki je svojega NexTEV TCR 001 zarinil neposredno pod ograjo z zataknjeno stopalko za plin.

Po reštatu je Buemi spet potegnil, sledila pa sta mu Duval in da Costa, nekoliko za njima pa še Prost in di Grassi. V devetem krogu je po napaki da Coste Prost švignil mimo njega in kmalu ulovil tudi Duvala. Duval se je kmalu lotil Buemija in ga tudi prehitel malce pred polovico dirke, ko je zmagovalec Pekinga ustavil zaradi tehničnih težav. E.Dams je v bokse predčasno poklical Prosta, ki je imel težave s pregrevanjem motorja.

Tako Prost kot tudi Buemi sta se uspela vrniti v dirko in vozila v točkah. Slab postanek Duvala je omogočil da Costi in di Grassiju, da sta prišla pred njega, zgodnji postanek Prosta pa ga je pripeljal na vrh. Oba Renultovca sta vozila bolj varčevalno, kar je di Grassiju omogočilo, da je relativno enostavno prehitel najprej da Costo in kmalu ulovil tudi Prosta. V treh krogih se je petsekundna prednost Prosta spremenila v četveroboj za 1. Mesto in 10 krogov pred koncem se je di Grassi prebil v vodstvo.

Da Costa je prehitel Prosta in Agurijev voznik z lasnkim dirkalnikom se je nadejal stopničk, dokler g aniso ustavile težave z elektroniko. S tem je na drugo mesto spet prišel Prost, a le za kratko, saj ga je prehitel Duval, potem pa je zadel še z d'Ambrosijem za tretje mesto. Dva kroga pozneje je Duval zapeljal na širko v prvem ovinku, ko je bil 3,3 sekunde za di Grassijem in ustavil zaradi suma na zlomljeno vzmet, s čemer je d'Ambrosio prišel na drugo mesto, a je v zadnjem krogu zapeljal na široko in trčil v zid in tako ostal brez zanesljivega drugega mesta.

Di Grassi si je privozil lahko zmago in prevzel vodstvo v točkovanju, drugo mesto pa si je  presenetljivo privozil Bird, za njim pa zadnjo stopničko Frijns.

1 Lucas di Grassi Abt ABT Schaeffler/- 50m17.449s
2 Sam Bird Virgin Virgin/- 13.884s
3 Robin Frijns Andretti Spark/- 29.776s
4 Stephane Sarrazin Venturi Venturi/- 32.628s
5 Bruno Senna Mahindra Mahindra/- 34.404s
6 Antonio Felix da Costa Aguri Spark/- 36.925s
7 Daniel Abt Abt ABT Schaeffler/- 37.283s
8 Nelson Piquet Jr. China NEXTEV TCR/- 40.623s
9 Nick Heidfeld Mahindra Mahindra/- 52.904s
10 Nicolas Prost e.dams Renault/- 53.695s
11 Jacques Villeneuve Venturi Venturi/- 58.698s
12 Sebastien Buemi e.dams Renault/- 1m07.728s
13 Simona de Silvestro Andretti Spark/- 1m24.464s
14 Jerome D'Ambrosio Dragon Venturi/- +1
15 Nathanael Berthon Aguri Spark/- +1
16 Loic Duval Dragon Venturi/- +4
- Oliver Turvey China NEXTEV TCR/- -
- Jean-Eric Vergne Virgin Virgin/- -