Renault po dirki

V Putradžaji prevroče za Renault e.dams

Moštvu Renault e.dams je druga dirka prvenstva FIA formule E 2015/2016, ki je bila minulo soboto v Putradžaji v Maleziji, zagotovila kaljenje značaja.

09.11.2015 12:06 , Artur Švarc

Tropska vročina med 33 krogov dolgo dirko je slabo vplivala na dirkalnika Renault Z.E.15, zato sta Nico Prost in Sebastien Buemi v cilj pripeljala šele na desetem oziroma dvanajstem mestu. Navkljub razočarljivemu končnemu izidu sta oba dirkača osvojila dragocene točke.

Prosti treningi in kvalifikacije so precej obetali, saj je Buemi že drugič zapored osvojil prvo startno mesto s skoraj pol sekunde prednosti, s tem pa tudi tri točke za prvenstvo. Prost je osvojil peto startno mesto.

Ko so startne luči ugasnile, sta oba dirkača moštva Renault e.dams dobro speljala. Buemi je ostal na čelu, Prost pa se je boril v skupini neposrednih sledilcev za uvrstitev na stopničke. Francoz se je z impresivno vožnjo prebil na tretje mesto, potem pa moral zaradi težav, ki so verjetno posledica vpliva hude vročine na delovanje programske opreme, predčasno v boks na obvezno zamenjavo dirkalnika. Po vrnitvi v dirko se je prebil na čelo.

Medtem ko je Prost peljal v boks, je Buemijev Z.E. 15 zaradi enakih težav obstal na stezi. Švicarju je kmalu uspelo, da ga je spet pognal in pripeljal v boks, kjer je presedel v drugi dirkalnik. 

Zaradi teh težav je Buemi zdrsnil na deveto mesto, potem pa je v prizadevanju, da nadoknadi izgubljeno, dosegel najhitrejši krog dirke (1:22,748) in s tem osvojil še dve točki.

Žal s tem težav za moštvo še ni bilo konec. Prostov zgodnji postanek je pomenil, da je moral do cilja hitrost podrediti skrbnemu nadzoru nad porabo energije, zaradi česar so ga številni tekmeci lahko prehiteli. Tako je na koncu osvojil deseto mesto in tolažilno točko. Medtem je imel Buemi ponovno težave z elektroniko, ki so ga stale uvrstitve za točke. Zmagovalec uvodne dirke v Pekingu je tako v cilj pripeljal na dvanajstem mestu.

Čeprav so bili v moštvu zelo razočarani nad potekom dogodkov v Maleziji, so jim v tolažbo osvojene točke in siceršnja hitrost obeh dirkalnikov. Moštvo bo temeljito preučilo vzroke za težave, da bodo čim bolje pripravljeni za naslednjo dirko formule E v Urugvaju.

Vincent Gaillardot, vodja projekta Renault Sport Formula E: “Tukajšnja dirka je bila nedvomno veliko zahtevnejša kot prva v Pekingu. Kljub vsemu moramo upoštevati tudi pozitivne strani; naša priprava in zmogljivosti so na bistveno višji ravni in v kvalifikacijah smo dokazali zavidljivo hitrost. Izjemna vročina v Maleziji je povzročila nekaj težav pri upravljanju s temperaturo, ob tem pa tudi neko sistemsko napako. Zaradi tega sta oba dirkalnika med dirko nenadoma obstala. Seveda bomo vse to temeljito preučili še pred naslednjo dirko v Punti del Este.”

Nico Prost (št. 7): “Ta konec tedna je bil res eno veliko razočaranje. Na začetku dirke sem imel obetaven položaj in se boril za uvrstitev na stopničke. Nato pa so me inženirji zaradi previsokih temperatur predčasno poklicali v boks za zamenjavo dirkalnika. Dejstvo je, da sem imel v dveh dirkah zapored dvakrat tehnične težave, zato bomo morali vse res temeljito preučiti n poiskati rešitev še pred naslednjo dirko, v kateri se nadejam boljšega rezultata.”

Sebastien Buemi (št. 8): “Nico in jaz sva očitno imela enake težave, saj sva oba obstala na stezi in dirkalnik morala na novo zagnati. Drugi del dirke je bil res težek. Vse sem dal od sebe, da bi nadomestil izgubljeno, zato sem tudi dosegel najhitrejši krog dirke. Po zamenjavi dirkalnika sem naredil, kar je bilo možno, se povzpel med dobitnike točk, potem pa je avto spet obstal. Zato je zelo pomembno, da se odkrije vse vzroke težav in se jih čim prej odpravi.”

Alain Prost in Jean-Paul Driot, direktorja moštva: “Izid današnje dirke je več kot očitno za nas veliko razočaranje. Ne smemo pa pozabiti, da imamo dva zelo hitra dirkalnika, kar se je jasno pokazalo v kvalifikacijah. Težave s programsko opremo, ki so nas pestile tukaj, bomo seveda temeljito preučili, saj trenutno ne moremo natančno vedeti, kaj se je zgodilo. Zadevo bomo preučili skupaj s tehnično ekipo in upajmo, da bomo rešitev imeli že preden se bomo odpravili na naslednjo dirko.”